- kaisatk
Vinkkini sinulle, joka teet verkkokurssia
Tunnistatko tämän tilanteen: sinulla on valmiina aihe, josta pitäisi luoda verkkokurssi. Materiaalikin on ainakin osittain jo valmiina. Tiedät suurin piirtein, mitä pitäisi tehdä. Mutta miten päästä alkuun ja mitkä ovat ne konkreettiset askelet, jotka ottamalla se kurssi valmistuu mahdollisimman helposti ja toimivaksi kokonaisuudeksi?
Kuvaamani tilanne on ainakin minulle kovin tuttu, ja välillä alkuun pääseminen tuntuu kyllä hankalalta. Omaa työtäni helpottaakseni olen laatinut itselleni työjärjestyksen, jota noudattamalla verkko-oppimissisältöjen suunnittelu ja luominen on järjestelmällistä ja tehokasta – ja hauskaa.
Käy kaikki materiaali läpi
tee itsellesi kursoriset muistiinpanot sisällöstä
painota erityisesti: kurssin tulevaa rakennetta (=sisällysluetteloa) & kurssin pääkohtia ja avainasioita: mitä on ainakin opittava
asetu oppijan asemaan ja mieti, millaisilla interaktioilla asian oppiminen olisi tarkoituksenmukaisinta (älä käytä vain yhdenlaisia tehtävätyyppejä, sillä meitä on moneksi ja monipuolisten tehtävien hyödyntäminen tukee kaikkia oppijoita)
Varmista, että
tiedät, mikä kurssin arvolupaus on
videoissa on tekstitykset
tekstimateriaali on selkeää ja sujuvasti kirjoitettu
käytössäsi on riittävästi kuvia, jotka tukevat muuta materiaalia
Suunnittele
kurssin tarkka rakenne (itse tykkään esimerkiksi ihan piirtää kurssin luku kerrallaan)
interaktiot siten, että tiedät, (i) mitä oppijan on tarkoitus tehdä (ii) miten hän sen tekee (iii) mitä jos hän ei onnistu (iv) mitä tapahtuu jos hän onnistuu v) millainen palaute tulee mistäkin tuloksesta. Itse pidän yksilöidyistä mutta automatisoiduista tehtävistä, ja näitä täydennän sitten tarpeen mukaan monivalintatehtävillä ja avoimilla kysymyksillä
yhteisöllisen oppimisen tavat ja tarkoituksenmukaisuus: suinkaan aina yhteisöllinen (esim. vertaisoppiminen) ei ole paras mahdollinen lähestymistapa, mutta joihinkin asiakokonaisuuksiin se ehdottomasti sopii. Toki voit hyödyntää yhteisöllisyyttä myös vain joissakin kohdissa, esimerkiksi keskusteluelementtien avulla. Lisäksi, jos vertaisarviointi on tarkoituksenmukaista ja mahdollista toteuttaa käytössäsi olevalla työkalulla, sitä kannattaa vakavasti harkita, nimittäin palautteen antaminen toiselle kokonaisuudesta, jonka itsekin on opetellut on avartava ja oppimisen syvyyttä lisäävä mahdollisuus.
Toteuta
Tämän vaiheen järjestys riippuu täysin siitä, mikä työkalu sinulla on käytössäsi. Jos hyödynnät esimerkiksi Articulate Storylinea, kannattaa suunnitella tarkkaan kaikki muuttujat ja logiikat ennen kuin aloitat varsinaisen rakennustyön. Jos taas käytät jotakin selaimessa toimivaa ohjelmistoa, tekeminen on suoraviivaisempaa. Itse etenen mielelläni sisällysluettelosta elementtien sijainnin kautta yksityiskohtiin, ja lopuksi lisään interaktiot ja tarvittaessa visuaalisia elementtejä jotka tukevat kurssilla etenemistä ja kurssin rakenteen hahmottamista.
Testaa
Jep, tätä vaihetta ei kannata jättää väliin. Hyvä jos testaat kurssia itse (mielellään sekä mobiilisti että tietokoneella, ja usealla eri selaimella), mutta vielä parempi jos saat jonkun testaamaan kurssia lisäksesi. Testatessa asetu oppijan asemaan ja mieti, onko oppijalle täysin selvää,
mitä seuraavaksi pitää tehdä?
miten pääsee eteenpäin ja myös taaksepäin
mikä on toivottu lopputulos
kuka näkee oppijan tuottamat vastaukset
miten oppija itse voi seurata omaa etenemistään.
Lopuksi kannattaa vielä kokeilla, saatko kurssin rikki. Siis kokeile kaikkea mikä tuntuu vähän tyhmältäkin. Jos jotakin menee rikki, nyt on hyvä aika korjata – mieluummin nimittäin teet korjaukset ennen kuin kurssilla on jo useita oppijoita!
Toista
Sitten vaan seuraava kurssi työn alle! Iloa työhön!
Etkö halua tehdä kaikkea itse?
Voit aina pyytää apua. Minä ja tiimi tuotamme monipuolisia verkko-oppimisen sisältöjä juuri sinun tarpeisiisi räätälöitynä. Ota ihmeessä yhteyttä!
Lue myös
Näin teet sisäisestä politiikasta verkkokurssin
Suomalaiset verkko-oppimisympäristöt