top of page
  • kaisatk

Verkko-oppimisen kesäkuu ja sopivan ympäristön valinta

Jos olet seurannut LinkedInissä käynnissä ollutta Verkko-oppimisen kesäkuuta, olet päässyt tutustumaan kaikkiaan yhdeksään suomalaiseen verkko-oppimisympäristöön, joista kukin omalla tavallaan tarjoaa täysin tasaveroisen vastuksen ulkomaisille palveluntarjoajille ja ympäristöille. Löydät suomalaisten verkko-oppimisympäristöjen esittelyt myös täältä.


Suomalaisen palveluntarjoajan ja -ympäristön valinnassa on paljon hyviä puolia

  • kotimaisen tuotekehityksen tukeminen

  • tekninen tuki ja koulutus saatavilla myös suomeksi ja Suomen liike-elämän aikataulujen puitteissa

  • GDPR:n noudattaminen (esimerkiksi verrattuna kanadalaisiin, australialaisiin tai yhdysvaltalaisiin palveluntarjoajiin, suomalaiset ohjelmistoyhtiöt joutuvat joka päivä miettimään GDPR-asioita ja noudattamaan soveltuvaa lainsäädäntöä)

Mutta näiden seikkojen lisäksi useat suomalaiset verkko-oppimisympäristöt ovat todella yhtä hyviä elleivät useissa tapauksissa jopa parempia kuin kansainväliset kilpakumppaninsa.


Syitä harkita nimenomaan ulkomaisen verkko-oppimisympäristön valintaa


Kotimainen vaihtoehto ei ole poikkeuksetta paras valinta. Esimerkiksi tilanteissa, joissa organisaatiosi toiminta on hyvin kansainvälistä, ihmiset toimivat eri aikavyöhykkeillä, puhuvat eri kieliä, ja henkilöstöä on enemmän Suomen ulkopuolella kuin Suomessa, voi olla parempi ratkaisu valita jokin palveluntarjoaja, jolla on

  • valmiiksi rutkasti kokemusta globaalista toiminnasta (tarkoitan tällä sitä, että ohjelmiston toimivuus esimerkiksi niin Briteissä kuin Intiassa kuin Kiinassa on valmiiksi testattu, kansainvälinen verkkokauppa toimii, integraatiot ulkomaisiin ohjelmistoihin onnistuvat jne.)

  • englannin- ja mahdollisesti myös muun kielinen käyttäjätuki

  • tuen aikataulut soveltuvat kansainväliseen toimintaan

Jos sinulla on tarvetta verkko-oppimisympäristölle nimenomaan kansainvälisessä ympäristössä ja edellä luetellut ehdotkin täyttyvät, kannattaa tutustua esimerkiksi

jotka kaikki soveltuvat isojen organisaatioiden tarpeisiin. Kaikki mainitut ympäristöt mahdollistavat myös niin kutsutun multitenant -mallin, jossa ottaessasi käyttöön oppimisympäristön voit luoda useita aliympäristöjä, jotka ovat kaikki eri tavoin brändättyjä ja joiden käyttöoikeudet on kustomoitu. Tämä on hyödyllistä, mikäli haluat hallinnoida asiakasyritystesi sisältöjä omassa ympäristössäsi. Lisäksi multitenant -malli mahdollistaa sisältöjen jälleenmyynnin, jossa voit tarjota omat sisältösi asiakkaallesi edelleen myytäviksi omille asiakkailleen - ja kaikki tämä sinun ympäristössäsi.


Mikäli taas toimit koulutusliiketoiminnan parissa ja kaipaat verkko-oppimisympäristöä, jossa on mukana verkkokauppa, ja jonka avulla sisältöjen myyminen kansainvälisesti on helppoa, kannattaa tutustua esimerkiksi Firmwateriin.


Kun valitset verkko-oppimisympäristöä, muista nämä


Mieti,

  • millaista sisältöä verkko-oppimisympäristöösi haluat saada lisättyä.

  • mikä tarkoitus kursseillasi on.

  • millainen oppijoiden profiili on.

  • paljonko oppijoita tulee keskimäärin kuukausitasolla olemaan.

  • tulisiko painotuksen olla yhteisöllisessä oppimisessa vai yksilötekemisessä.

  • tarvitsetko verkkokauppaintegraation.

  • haluatko brändätä ympäristön yrityksesi näköiseksi.

  • millainen budjetti hankkeelle on.

Kun olet saanut vastaukset yllä lueteltuihin kysymyksiin, olet jo saanut soveltuvien verkko-oppimisympäristöjen listaa lyhennettyä.

Seuraava askel on koekäyttö.

Mielestäni tätä vaihetta ei voi korostaa liikaa. Älä valitse ympäristöä ennen kuin sinulla on kokemusta ja näkemystä vähintään kahden muun ympäristön toiminnasta oikeassa käytössä. Sillä vaikka jokainen ympäristö, jonka olen esitellyt, täyttää tietyt kriteerit, niiden käyttöliittymissä, logiikoissa, ulkoasuissa ja toiminnoissa on huomattavia eroja. Se, mikä minun mielestäni on maailman paras, voi sinun mielestäsi olla vasta kolmannella sijalla. Ja toisin päin.


Jos sinä olet organisaatiossasi se, joka verkko-oppimisen sisältöjä tulee luomaan ja ympäristöä hallinnoimaan, koekäytä ympäristöjä itse. Jos taas tämä niin sanottu admin-käyttäjä on joku muu, ota hänet mukaan koekäyttöprojektiin.


Vinkki: koekäyttäessäni ympäristöjä luon yleensä saman kurssin samoilla sisällöillä jokaiseen ympäristöön, ja tutkin muun muassa:

  • miten materiaalini sopii ko. ympäristöön

  • millaista sisällön rakentaminen on

  • miten käyttäjähallinta toimii

  • onko käyttöliittymän käyttö ongelmatonta ja lähes intuitiivista

  • miltä materiaali näyttää oppijan näkökulmasta eri laitteilla ja selaimilla

  • millaista analytiikkaa ympäristöstä on saatavilla

Jos haluat tehdä päätöksen järjestelmällisesti, kerää kaikilta koekäyttäjiltä palaute listan joka kohdasta (mikäli jokin asia on teidän organisaatiolle tärkeämpi kuin jokin toinen, painota kohtia eri tavoin), laadi yhteenveto ja tee päätös puhtaasti perustuen yhteenvedon tuloksiin.


Miksi tämä on tärkeää?


Kertaan vielä, miksi verkko-oppimisympäristön valinta on hyvin tärkeää, ja miksi siihen pitää uhrata aikaa ja vaivaa.

  1. Kerralla kuntoon: Usko minua, haluat valita kerralla sellaisen ympäristön, johon olet tyytyväinen vielä vuoden kuluttua. Nimittäin, sitten vuoden kuluttua kun verkko-oppimisen sisältöjä on kertynyt paljon ja toteat, että ympäristö ei sittenkään palvele tarkoitustaan riittävän hyvin, sisältöjen siirtäminen ei ole mahdollista. Jep, muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta yhteen ympäristöön luotua sisältöä ei ole mahdollista siirtää toiseen ympäristöön, vaan joudut rakentamaan materiaalin uudelleen.

  2. Mielikuva: verkko-oppimisympäristö on osa brändiäsi tavalla tai toisella, oli sitten kyse organisaation sisäisistä koulutuksista, koulutusliiketoiminnasta tai jostakin muusta. Epäjatkuvuustilanteet ovat epätoivottavia, kun joudut ohjeistamaan ja ohjaamaan henkilöstöä, asiakkaita ja muita sidosryhmiä uuden ympäristön käyttöön.

  3. Kustannukset: Mikäli verkko-oppimisympäristö on käytössäsi SaaS-mallilla, kustannus juoksee joka tapauksessa kuukausi- tai vuositasolla, eikä ympäristön vaihdolla ole merkitystä muuten kuin ehkä muuttuvan hinnan osalta. Mutta mikäli verkko-oppimisympäristösi on integroitu muihin organisaatiosi käytössä oleviin järjestelmiin, jos se on brändätty lisämaksua vastaan, tai jos siihen on tehty muita maksullisia kustomointeja, nämä kaikki muutokset on tehtävä uudelleen uudessa ympäristössä. Yleensä lisämaksusta.

Alla vielä interaktiivinen tervehdysvideo (pituus 2 min 20 s), johon olen lisännyt myös avunpyynnön juuri sinulle!

Vinkkejä, sparrailua tai konsultointia?


Mikäli kaipaat apua verkko-oppimiseen liittyen, ole ihmeessä yhteydessä! Minulta saat vinkkejä ja sparrailuapua maksutta, ja konsultointia maksullisena palveluna - ja toki myös niitä verkko-oppimisen sisältöjä: esimerkiksi yllä olevan kaltaisia interaktiivisia videoita.


Varaa maksuton tapaamisaika kalenteristani, laita viestiä LinkedInin kautta tai perinteisemmin sähköpostilla ja jutellaan!


Mahtavaa päivänjatkoa just sinulle!




bottom of page