top of page
  • kaisatk

Miten valitaan juuri itselle sopiva verkko-oppimisympäristö / verkkokurssialusta?

Siinäpä ajankohtainen kysymys monelle!


Kokeile kirjoittaa Googlen hakukenttään "elearning platform" tai "verkkokurssialusta", ja raapaiset hakutulosten kanssa vasta pintaa! Etsin itse säännöllisesti Capterrasta ja muilta ohjelmistojen arviointeja julkaisevilta sivuistoilta parhaiten arvioituja ja eri kriteereillä halutuimpia verkko-oppimisympäristöjä, ja oma listaukseni tarjolla olevista ympäristöistä kasvaa jokaisen haun myötä. Tällä hetkellä listallani on hieman reilu 40 verkko-oppimisympäristöä.


Malta mielesi ja tee hankinta harkiten


Ennen kuin päädyt valitsemaan käyttöösi jonkin verkko-oppimisympäristön, kehotan sinua painokkaasti pysähtymään hetkeksi ja miettimään, mitä juuri sinä tarvitset verkko-oppimisympäristöltä. Riittääkö todella, että ympäristöä myyvä taho kertoo sen olevan "helppokäyttöinen" ja "monipuolinen", vai haluaisitko saada vähän enemmän ja tarkempia tietoja tulevasta työvälineestäsi?


Suurin osa verkko-oppimisympäristöjen palveluntarjoajista tarjoaa ympäristöön maksutonta koekäyttöjaksoa. Tällaiseen tarjoukseen kannattaa tarttua, sillä ympäristö, joka minun mielestäni on paras kaikista ja käytettävyydeltään mitä loogisin, voi sinun mielestäsi olla käsittämätön ja vaikeaselkoinen. Ja toisin päin. Suosittelen, että koekäytät useampaa kuin yhtä ympäristöä: kannattaa valita vaikka kolme mielestäsi parasta ja testata niiden käyttöä sekä kouluttajan (siis kurssien laatijan) että opiskelijan roolissa.





Kun valitset ympäristöjä koekäyttöön, voit hyödyntää esimerkiksi seuraavaa listaa arvioidessasi eri ympäristöjen laatua ja ominaisuuksien kattavuutta:


  • käyttäjämäärän tai kurssien lukumäärän vaikutus ympäristön hintaan

  • hinnoittelumalli (kuukausilaskutus vai sitoutuminen vuodeksi kerrallaan, aloitusmaksu jne)

  • opiskelijakäyttäjien hallinnointi (opiskelijoiden lisääminen, poistaminen ja ilmoittaminen kursseille)

  • kurssien rakentaminen (helppous, ominaisuudet)

  • kurssille tarjolla oleva sisältö (html5, SCORM, videot tiedostoina tai linkkeinä jne)

  • saatavilla oleva analytiikka

  • verkkokauppaan liittyvät ominaisuudet (onko verkkokauppa, mitä maksutapoja)

  • muut integraatiot (Zoom, Zapier)

  • opiskelijakäyttäjän kokemus (esimerkiksi: onko opiskelijan mahdollista myöhemmin nähdä, millaisia vastauksia hän on kurssisi kysymyksiin antanut, vai häviävätkö vastaukset jonnekin?)

  • saatavilla olevat tehtävät ja muut interaktiot (ei, avoimet kysymykset tai monivalintakysymykset eivät välttämättä riitä, varsinkaan jos ympäristö ei tue html5-upotuksia)

  • saavutettavuusasiat

Usein alkuvaiheessa, kun vasta suunnittelet verkkokurssiliiketoiminnan aloittamista tai sisäisten koulutusten toteuttamista verkko-oppimisen sisältöinä et välttämättä tule ajatelleeksi kaikkia niitä ominaisuuksia, joita tulet myöhemmässä vaiheessa sekä tarvitsemaan että arvostamaan. Tästä syystä kannattaa ihan alusta lähtien miettiä omia tulevia tarpeita mahdollisimman laajasti. Sillä ei ole kovin montaa tylsempää, aikaavievempää ja turhempaa asiaa kuin valmiiden sisältöjen siirtäminen ympäristöstä toiseen sen vuoksi, että ensin käyttöön päätyneen ympäristön ominaisuudet eivät riittäneetkään. Ja ei, sisältöjä ei niin vain kopioida yhdestä ympäristöstä toiseen ympäristöön, vaan joudut käytännössä rakentamaan kurssit uudelleen uudelle alustalle.


GDPR ja todelliset käyttökustannukset


Kannattaa ehdottomasti selvittää, ovatko koekäytössäsi olevat ympäristöt sellaisia, että ne tekevät GDPR:n noudattamisesta sinulle mahdollisimman helppoa. Kaikki - edes ne Suomessa suosituimmat ympäristöt - eivät ole.


Lisäksi on hyödyllistä tehdä pieni excel- tai muu laskuharjoitus ympäristön todellisista kustannuksista. Jos et halua tehdä omaa laskentataulukkoa, voit käyttää minun tekemääni - löydät sen täältä.


Sisäisten koulutusten toteuttamisesta verkko-oppimissisältöjen avulla


Olen kirjoittanut sisäisten koulutusten toteuttamisesta blogiin. Lisäksi voi olla hyödyllistä tutkia verkko-oppimisen polkua eri näkökulmista:


Haluatko apua etsintään?


Voit aina pyytää minulta apua. Maksuttomassa verkkokurssisparrauksessa voimme esimerkiksi käydä läpi tarpeidesi perusteella sinulle parhaiten sopivia ympäristöjä.


Varaa aika sparraukseen tästä.


bottom of page