top of page
kaisatk

Miksi tarvitset verkko-oppimisympäristön ja miten sellainen valitaan?

Ehkä teidän organisaatiossanne ei ole vielä otettu käyttöön verkko-oppimisympäristöä (verkkokurssialustaa, LMS:ää - rakkaalla lapsella on monta nimeä), mutta mietitte sellaisen tarpeellisuutta.


Tai ehkä teillä on jo jokin ohjelmisto valittuna ja käytössä, mutta haluaisitte mahdollisesti vaihtaa palveluntarjoajaa.


Oli tilanteenne mikä vain, jos verkko-oppiminen ja ohjelmistot kiinnostavat, kannattaa jatkaa lukemista.


 

Mihin verkko-oppimisympäristöä tarvitaan?


Lyhyesti: Verkko-oppimisympäristöä tarvitaan luomaan oppijalle parempi oppijakokemus ja auttamaan kouluttajaa sekä organisaation oppimisesta vastaavaa tahoa toimimaan tehokkaammin ja saamaan tietoa oppimisesta mahdollisimman helposti. Verkko-oppimisympäristön käyttöönotto auttaa myös tukemaan oppijaa oppimisprosessissa.


Oppijalle käyttäjäkokemus on miellyttävämpi, kun kaikki opittavaan aihealueeseen liittyvä materiaali löytyy yhdestä paikasta ja on käytössä millä laitteella hyvänsä, koska tahansa.


Kouluttajalle, sisällöntuottajalle ja sille taholle, jota oppimisanalytiikka kiinnostaa, on mielekästä, kun oppimiskokonaisuudet voi luoda tarkoitukseen soveltuvalla ohjelmistolla mahdollisimman helposti. Voi jopa olla, että oppimisympäristö ohjaa oppimiskokonaisuuden luomista - joissakin verkkokurssialustoissa on tällainen ominaisuus. Oppimisanalytiikka puolestaan, no, sitä tosiaan kertyy verkko-oppimisympäristöön ja siihen voi palata koska tahansa. Tällaisesta oppimisanalytiikasta hyötyy Excelin käyttäjä (tiedot saa eksportattua ohjelmistosta Excel- tai csv-muodossa jatkokäsittelyä varten), johtoryhmän kokoukseen osallistuja (analytiikkaa voi hyödyntää PowerPoint-esityksissä ja raporteilla) sekä esihenkilö (jota kiinnostaa oman tiimin osaamisen kehittyminen ja erilaiset opintosuoritukset), ja tietysti oppija itsekin.


Siis, verkko-oppimisympäristö kannattaa ottaa käyttöön, jos organisaatiossa ollaan kiinnostuneita:

  • oppijakokemuksesta

  • ajansäästöstä

  • kustannussäästöistä

  • mahdollisuudesta kuluttaa samaa sisältöä helposti uudelleen ja uudelleen (palata oppisisältöjen ääreen just-in-time eli kun tilanne on käsillä ja ohjeita tarvitaan)

  • oppimisanalytiikasta

  • isojen ihmismäärien oppimisen mahdollistamisesta joustavasti ja yksilölliset aikataulut ja toiveet huomioiden

Muutama sana ajansäästöstä ja kustannustehokkuudesta


Ajansäästöelementti tulee mukaan kun mietitään, miten suunnitellaan yhden tai kahden päivän mittainen koulutustapahtuma koko organisaatiolle siten, että se sopii kaikille, uppoaa helposti organisaation toiminnan lomaan eikä aiheuta isoja ongelmia työn tekemisessä. Kuulostaako mahdottomalta? Sitä se voi ollakin - ilman verkko-oppimisympäristöä. Tästä syystä koulutussisällön tarjoaminen verkko-oppimisympäristön kautta kannattaa.


Voidaan esimerkiksi

  • rakentaa verkko-oppimisympäristöön ennakkomateriaali, johon koko organisaation väki tutustuu ennen muutaman tunnin mittaista, porrastettua lähi- tai etäluentoa

  • tarjota luennon jälkeen oppijoille yhteenveto- ja reflektiomateriaalia liittyen ennakkomateriaaliin ja luentoon.

Näin muuten säästetään myös kustannuksissa, kun oppijat voivat opiskella suuren osan kokonaisuudesta oman aikataulunsa mukaisesti. Myös oppijakokemus on parempi, kun kognitiivista kuormaa kevennetään jakamalla oppimistapahtuma useampaan eri ajankohtaan.


Perustelut vielä yhteenvetona

Verkko-oppimisympäristöstä on todella kätevää löytää juuri kulloinkin tarvittava tieto silloin kun sitä tarvitaan, oli sitten kyse jostakin käyttöohjeesta, compliance-käsikirjasta tai vaikka sisäisestä politiikasta. Lakisääteisesti pakollisten koulutusten suorituksia on helppo seurata oppimisanalytiikan avulla.


 

Okei, nyt olen ehkä saanut sinulle myytyä idean verkko-oppimisympäristöjen tarpeellisuudesta. Hyvä juttu.


Mutta miten ihmeessä valitaan juuri sopiva verkko-oppimisympäristö?

Olen kirjoittanut tästä aiheesta paljon ja usein verkkokurssisparrailu liittyy tähän teemaan.


Aluksi valinta voi tuntua ylivoimaisen vaikealta. Verkko-oppimisympäristöjä on tarjolla lukematon määrä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, ja mikäli aiheeseen ei ole lainkaan perehtynyt, googlatessa saattaa tulla ähky. Jos olet todella kiinnostunut aiheesta ja voit käyttää teeman parissa enemmänkin aikaa, kannattaa käydä tutkimassa ohjelmistojen vertaisarviointeja. Esimerkiksi g2 ja Capterra ovat hyviä foorumeita tiedonhankintaan.


Jos aikaa ei ole tai tämä ei ole aihe, johon suhtaudut intohimoisesti, valintaprosessi kulkee ihannetilanteessa näin:

  1. Kartoita tarve ja toiveet: kysy kouluttajilta, sisällöntuottajilta, esihenkilöiltä, johtoryhmältä ja oppijoilta, millaisia tarpeita kullakin kohderyhmällä on verkko-oppimiseen tai osaamisen kehittämiseen liittyen. Esimerkiksi täältä löydät esimerkkilistauksen.

  2. Tee itsellesi lista näistä tarpeista ja toiveista. Kannattaa eritellä ominaisuudet "olisi kiva, jos..." ja "ehdottomasti pakollinen" toisistaan.

  3. Googlaa, tutki vertaisarviointeja, kysy suosituksia tai ota yhteyttä konsulttiin tai suoraan verkko-oppimisympäristöjen palveluntarjoajiin ja tee itsellesi lista mahdollisesti soveltuvista ohjelmistoista.

  4. Pyydä esittelyt lupaavimmista ohjelmistoista ja käy ominaisuuslistasi kanssa läpi jokainen ohjelmisto: mitä ominaisuuksia löytyy ja mitä puuttuu.

  5. Valitse mielestäsi 2-3 parasta ja soveltuvinta ohjelmistoa koekäyttöön. Koekäyttövaihe on EHDOTTOMAN PAKOLLINEN. Älä valitse verkko-oppimisympäristöä perustuen suosituksiin, myyjien tai konsulttien mielipiteisiin tai intuitioosi, vaan koekäytä ohjelmistoa itse ja jos mahdollista, pyydä myös muita koekäyttövaiheeseen mukaan.


Valintaprosessi videomuodossa


Alla olevasta videosta saat samat vinkit:


Muista, että apua kannattaa pyytää!


Jos verkko-oppimisympäristön valinta tuntuu kuormittavalta tai vaikealta, tai jos sinulla ei ole aikaa paneutua asiaan, pyydä apua.


Suomessa on useita konsultteja, jotka mielellään auttavat sinua tässä valintaprosessissa. Myös minulta saat apua - maksuton 30 minuutin verkkokurssisparraus on juuri tätä varten. Jos tarvitset järeämpää apua ja konsultointia, sekin toki järjestyy.


Oppimisiin!

Comentarios


bottom of page